duminică, 18 iunie 2017

Se pregătește separaea Transnistriei în baza precedentului Kosovo?



Vizita fără precedent în Marea Britanie a șefului administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, și primirea sa la Ministerul de Externe al Regatului Unit nu au cum fi întâmplătoare. Dimpotrivă. Pare să fie o bombă politică occidentală recent fabricată care se află în faza de testare. 


O bombă politică în faza de testare


Că la mijloc nu este o stângăcie sau o eroare diplomatică, nu încape îndoială. Voiajul liderului regiunii separatiste nu era un secret, iar Chișinăul a cerut respectuos dar ferm Londrei să nu permită sosirea acestuia pe Insula Albionului. 
Suprinzător, Foreign Office a ignorat demersurile făcute de oficialitățile moldovene, lucru care nu s-a mai întîmplat de la 1992 încoace, anul izbucnirii conflictului de la Nistru. Până acum statele occidentale au fost receptive și nu au desconsiderat poziția Republicii Moldova când venea vorba de călătoriile în Europa a liderilor separatiști.

De unde și impresia că a fost întoarsă foia problemei transnistre. Se prefigurează o nouă abordare a diferendului pe care unele statel occidentale, în primul rând Marea Britaniei și SUA ar înclina să o adopte. 

Ce se întâmplă? De de unde și până unde această schimbare de macaz?

 Riscă un colaps

Oricât ar părea de paradoxal, Republica Moldova suportă acum consecințele propriilor succese în chestiunea Transnistreană. Asistat de Kiev, Chișinăul pentru prima oară preia controlul asupra segmentului transnistrean al frontieri moldo-ucrainene. 
Mai mult decât atât. Președintele Poroșenko a lăsat să se întrevadă că țara sa are suficiente resurse pentru a pune la respect regiunea separatistă în cazul în care Turaspolul va apela la ajutorul trupelor ruse dislocate în zonă. pentru a împiedica Republica Moldova să pună stăpânire pe pe hotarul său răsăritean.

S-a creat, astfel,o situație nouă, nemaiîntâlnită până acum. Transnistria nu este Abhazia sau Donvas. Nu are hotar comun cu Rusia și tocmai de aceea, dacă se va pomeni izolată de restul lumii, riscă să intre rapid într-un colaps economic, politic și social. .

Putin caută o soluție salvatoare


În aceste condiții, Putin, după cum scria recent Nicolae Negru în Ziarul Național, are nevoie ca de aer de o soluție salvatoare, onorabilă, pentru a pune capăt agoniei „statului nistrean" în stare de putrefacție, pe care nu-l poate întreține la nesfârșit. Asta înseamnă că el ar fi dispus să se retragă din Transnistria. Însă nu oricum, ci doar cu capul sus, pentru a nu se compromite în fața susținătorilor săi.

Se pare că Moscova ar fi transmis niște semnale în Occident că-i dispusă să-și evacueze contingentul militar din Transnistria și să deblocheze astfel procesul de reglementare a diferendului. Dar cu o condiție. Occidentul trebuie să plătească demilitarizarea regiunii rebele cu recunoașterea independenței acesteeia în baza precedentului Kosovo.

în caz contrar, strâns la zid, Putin va dezgheța conflictul în spatele Ucrainei, că oricum nu are nimic de pierdut, deschizând astfel al doilea front. Acest scenariu s-ar constitui într-n coșmar nu doar pentru Kiev, ci și pentru Europa, deoarece ar apropia războiul ruso-ucrainean de hotarele ei.

În această partidă de șah politic nici Putin, nici Occidentul nu prea au de ales. Mutări bune sunt puține.

Precedentul Kosovo


Așa fiind,  retragerea trupelor ruse în schimbul sepărării autoproclamatei republici nistrene  pare un compromis mai mult sau mai puțin rezonabil care ar da satisfacție multora. Rpublica Moldova s-ar descotorosi de prezența militară rusească, Ucraina ar scăpa de spectrul extinderii agresiunii ruse, iar Occidentul își va înscrie în palmaresul diplomatic o semnificativă concesie a Mosovei.

Mai cu seamă că, potrivit precentului Kosovo, două teritorii dintr-un singur stat  care au luptat unul cu altul într-un război sângeros, ar trebui să se separe în mod civilizat. Experiența amară a Bosniei-Herțogovina dovedește că în cazul în care inamicii de odinioară sunt forțați să conviețuiască în cadrul unei singure federații, statul nu este nici viabil, nici funcțional.

Orice ar spune astăzi diplomația britanică care jură că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, primirea lui Vadim Krasnoselki la Foreign Office readuce pe tapet scenariul Kosovo și netezește drumul Transnitriei spre separare. Este limpede că deocamdată părțile tatonează terenul. În timpul apropiat, vom afla și dacă zarurile au fost aruncate.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu