sâmbătă, 15 aprilie 2017

Cronica lui Bogatu, 15 aprilie 2017



CRONICA, 15 aprilie 2017
Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, bună seara!
Presei de la Chișinău i-au scăpat declarațiile enigmaticele ale regelui Iordaniei Abdullah al II-lea despre problemele de securitate ale Republicii Moldova. Dacă neînțelegerile dintre SUA și Rusia vor continua, a spus recent monarhul, acest fapt ar putea muta conflictul dintre ele în Republica Moldova. 

 
Declarații enigmatice
Ce ascund afirmațiile sale și ce legătură au ele cu editorialul lui Vlad Plahotniuc publicat de portalul American Daily Caller în care liderul PDM denunță pericolul rusesc și cere sprijinul administrației președintelui Trump?  La aceste și alte întrebări vom căuta răspunsuri de-a lungul cronicii de azi.
Sub atac?
Regele Regatului Hașemit Abdullah al II-lea, într-un amplu interviu pentru Washington Post pe tema evoluțiilor din Orientul Mijlociu, cu ocazia vizitei sale peste Ocean, a vorbit despre posibilitatea unei ciocniri ruso-americane în afara Siriei. Răspunzând la  întrebarea „Ce așteptați de la președintele Putin?”, el a sugerat că rușii ar putea ataca Republica Moldova.
SINCRON CARTON: „Un dialog ruso-american ar fi de folos. În caz contrar, americanii și rușii vor lupta în Siria și Libia. Dacă se menține starea de  tensiune dintre ele, următoarea problema va fi în Moldova. Rușii vor continua să agite situația…” (Regele Iordaniei Abdullah al II-lea).
Nu aruncă vorbe-n vânt
Cuvintele regelui iordanian au consternat mulți observatori politici. Cu ce ocazie un monarh din Orientul Mijlociu arată cu degetul spre un stat mic și cvasinecunoscut din centrul Europei? Unii au presupus că i-a ieșit vorba din gură accidental. Nu e cazul. Regele Abdullah  e un monarh instruit, calculat și cumpătat. Are un discurs briant și nu aruncă vorbe în vânt.
Un avertisment
Contează însă contextul în care Abdullah al II-lea a vorbit despre Republica Moldova. Interviul pentru Wasshington Post a fost oferit în timpul vizitei sale în SUA, unde capul încoronat  s-a întâlnit cu președintele Donald Trump. Iată de ce destui experți internaționali consideră că declarațiile sale sunt un avertisment, un semnal occidental transmis prin gura suveranului iordanian.
 Probabil că, ținând seama de întâlnirea (regelui Abdullah) cu președintele Trump și de parteneriatul vechi al Iordaniei cu Occidentul, este, mai degrabă, o declarație ce exprimă o îngrijorare americană. Întrebarea este cum vor ataca rușii în Republica Moldova?” (Bogdan Chiriac, analist politic, București).
Veriga slabă
Așadar, regele Regatului Hașemit bate șaua să se priceapă calul. Dacă încordarea ruso-americană nu  va fi estompată, conflictele din Libia și Siria riscă să-și găsească o continuare în Republica Moldova. Dar de ce? De unde și până unde? Pentru că Republica Moldova e veriga slabă a Europei Centrale care poate fi lesne transformată de Moscova într-o nouă Sirie.
Calul troian
Dacă reaprinde fitilul la Nistru, Rusia va pune sula în coastă flancului estic al NATO, dar și Ucrainei la hotarul vestic al acesteia. Atuurile lui Putin sunt trupele sale din regiunea rebelă din estul Republicii Moldova, tentațiile separatiste din sud, elementele mafiote infiltrate în scena politică de la Chișinău, președintele filorus care va juca rolul calului troian etc.
O țintă accesibilă
Oricum ai da, pericolul este evident, Republica Moldova fiind cea mai accesibilă și comodă țintă pentru autoritățile ruse care ar distrage astfel atenția de la probleme interne în preajma alegerilor prezidențiale de la anul. Lucrurile sunt agravate de luptele intestine la Chișinău, alimentate de corupție, coloana a cincea și agenții de influență ai Kremlinului, strecurați în miezul clasei politice.
Anume din acest unghi  trebuie privită și tentativa de asasinare a liderului PDM dejucată de serviciile de contrainformații și brigăzile antitero din Ucraina și Republica Moldova.
Opt persoane au fost reţinute la începutul acestei săptămâni, şase dintre acestea fiind moldoveni care deţin şi alte cetăţenii, iar doi sunt ucraineni, toți având antecedente penale.
Pistele duc la Lubianka
La mijloc e o operațiune comună moldo-ucraineană, asistată de servicii secrete occidentale care, din câte știm, au furnizat și informații prețioase anchetei, ceea ce a permis identificarea unor piste ce duc spre  Lubianka. Nu întâmplător,  președintele Petro Poroșenko a monitorizat personal investigațiile.
Exerciții de imaginație
Impresionat, probabil,  de această situație, analistul politic Igor Volnițchi se întreabă ce s-ar întâmpla dacă Vlad Plahotniuc ar dispărea mâine de pe scena politică moldovenească? Și tot el răspunde că acest fapt ar echivala cu destrămarea actualei majorități parlamentare și , adăugăm noi, cu venirea pro-rușilor la guvernare. Un exercițiu de imaginație pe aceeași temă propune pe o rețea socială și criticul literar Andrei Țurcanu:
 „Propun să reflectați ce s-ar fi întâmplat în politica de la Chișinău, care ar fi fost consecințele adică, în cazul că tentativa de asasinat reușea? Pentru niște concluzii pertinente, vă rog să luați în calcul cine este președintele R. Moldova, să nu uitați de cei aproximativ 10 000 de militari de la Tiraspol”. (Andrei Țurcanu, poet și critic literar).
Teatru de război?
Analistul politic Nicolae Negru, comentând cuvintele  lui Andrei Țurcanu, se întreabă și el retoric  în paginile Ziarului Național dacă „ e posibil ca... FSB-ul să fie supărat pe Plahotniuc?” Și  răspunde că e posibil. ”Că doar nu din sentimente de amiciție Moscova îl vrea pus sub monitorizare internațională?” Așa fiind, concluzionează Nicolae Negru, tentativa de asasinat anunță riscul ca Republica Moldova să devină „teatru de război, ca pe străzile noastre să se împuște, să se arunce  bombe, ca în Rusia sau Ucraina”.
Suport american
Prin prisma  primejdiei ruse asupra căreia stăruie  regele Iordaniei, dar și unii observatori politici,  trebuie privit editorialul lui Vlad Plahotniuc, găzduit de portalul american  Daily Caller a doua zi după  eșuarea tentativei de asasinat. În acest articol liderul PDM denunță urzeala Kremlinului împotriva Republicii Moldova și cere suportul american.
 „Moscova pare dornică să adauge probleme suplimentare, hărţuindu-ne deputaţii în aeroporturile ruseşti, ca parte a campaniei de împiedicare a anchetei moldoveneşti împotriva unor persoane corupte din Rusia care au folosit băncile noastre pentru a spăla miliarde de dolari” (V. Plahotniuc, președintele PDM)
Linie roșie la Nistru
Liderul PDM scrie că, în ciuda unui președinte pro-rus, guvernul de la Chișinău își menține politica proamericană și pro-europeană și solicită sprijinul administrației Trump pentru Republica Moldova în „drumul spre Occident”. E un gest simptomatic ce va fi remarcat, neîndoielnic, la Casa Albă. Mai cu seamă în condițiile în care România pregătește vizita președintelui american la București, așteptând ca cel mai puternic om al planetei să traseze linia roșie la Nistru peste care rușii nu ar putea să treacă.
În aceste împrejurări, este vitală o mobilizare exemplară a forțelor pro-europene de la Chișinău,  atât a celor din arcul guvernamental, cât și a celor în opoziție. Din păcate, comportamentul unor partide de dreapta este buimăcitor.
Tovarășa Maia
Maia Sandu a devenit tovarășa lui Vladimir Voronin. Și nici nu contează în numele cărei cauze se întovărășesc aceștia. Este consternant faptul că împreunarea inamicilor de odinioară a devenit posibilă, pretexte se mai pot găsi. PAS-ul, PCRM, PPDA și partidul penalului Renato Usatîi au semnat un Acord de consens național, înjghebând astfel o monstruoasă coaliție, ceea ce se constituie într-un cadou nesperat pentru Moscova. Lenin a intuit bine când a prezis că burghezia va vinde singură funia comuniștilor de care apoi va fi spânzurată. 
Vestea bună pe acest fundal e crearea de către sprijinitorii deputaților Iurie Leancă și Valeri Ghilețchi în Parlamentul de la Chișinău  a Grupului Popular European care își propune să oprească deraierea dreptei de pe pozițiile pro-occidentale și căderea ei în plasa rusească.
Noua dreaptă
Noua platformă nu-i exclus să anunțe schimbări în majoritatea parlamentară. Dar nu numai. Bănuiesc că Grupul Popular European are planuri pe termen lung și de aceea va pregăti terenul pentru constituirea unui larg bloc electoral al dreptei pro-occidentale, din care să facă parte formațiunile neîntinate de colaboraționismul cu grupările pro-ruse, antieuropene, antiunioniste și românofobe. Unirea se impune, deoarece, odată cu adoptarea sistemului majoritar, vor avea șansa să intre în Parlament partidele sau alianțele mari.
Un moment istoric
Unirea are loc la Prut, totuși. Deocamdată, unirea vămilor. Executivul de la Chișinău a aprobat o înțelegere prealabilă moldo-română privind comasarea celor patru puncte de frontieră. Va fi un singur ghișeu al autorităților de pe ambele maluri. Călătorii nu vor trebui să aștepte la două bariere, controlul urmând să fie efectuat la un filtru unic. E un moment istoric.
Așa stau lucrurile. Sărbători fericite și nu pierdeți cronica istoriei care se scrie sub privirea noastră.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu