marți, 14 martie 2017

MOTIVUL PENTRU CARE PUTIN RECUNOAȘTE CETĂȚENIA RUSĂ STRĂINILOR NĂSCUȚI ÎN URSS

O întrebare frământă mass-media. De ce Moscova, după 25 ani de la prăbușirea Uniuni Sovietice, recunoaște cetățenia Federației Ruse tuturor străinilor născuți în URSS?


Calcul geolpolitic?

Răspunsul aparent e la suprafață și  se vede de la o poștă. Kremlinul dorește să controleze populația din republicile ex-sovietice prin instrumente de pașaportizare.Unii comentatori s-au grăbit chiar să-și asume exclusiv această interpretare a evenimentului. Și până la un punct, ei au dreptate.

Moscova va cauta, de bună seamă, să profite de creșterea numărului de cetățeni ruși în republicile ex-sovietice. Nu cred însă că dividendele geopolitice de pe urma acestui fapt vor fi substanțiale.

Țările Baltice nu permit cetățenilor săi să aibă un pașaport al Federației Ruse sau al altor republici ex-sovietice. Ucrainenii cu dublă cetățenie nu pot deține vreo funcție în instituțiile publice. Cetățenia dublă este interzisă în Azerbaidjan și unele state din Asia Centrală.

Multipla cetățenie este posibilă în Georgia și Republica Moldova. Dar și în aceste două state cei care și-au dorit cu adevărat un pașaport rusesc, deja l-au obținut.

Moldovenii, bunăoară, care lucrează legal de mai mulți ani în fosta metropolă, au în mare parte cetățenie rusă. Ca să nu mai vorbesc de transnistreni. Peste jumătate dintre ei sunt cetățeni ruși. Și pe urmă, este puțin probabil că Moscova a decis să acorde pașapoarte ruse străinilor doar de dragul Georgiei și Republicii Moldova. 

 Motive electorale și interes personal

De fapt, motivele adevărate pentru care Moscova a întors macazul și a hotorât să le ofere pașapoarte tuturor celor născuți în URSS sunt mai curând electorale decât geopolitice. Mai exact vorbind, îndărătul acestei decizii se ascunde interesul personal al lui Vladimir Putin de a fi ales președinte în 2018.

Liderul de la Kremlin dorește ca cel de-al patrulea său mandat prezidențial să aibă legitimitate socială. Să nu ridice semne de întrebare nici în țară, nici peste hotare.

De aceea, de data aceasta Kremlinul va permite intrarea în cursa electorală a unor candidați incomozi, iar experiența Brexit-ului și alegerii lui Trump în SUA arată că surprizele votului popular astăzi sunt mai reale ca oricând. În această situație, Putin are nevoie de câteva milioane de votanți suplimentari ale căror opținuni nu se pretează verificărilor.

Cetățenii ruși din fostele republici sovietice vor putea să participe la alegerile prezidențiale sub o formă sau alta, iar numărul lor va fi greu de estimat, ceea ce va da posibilitate să se măsluiască rezultatele scrutinului în favoarea lui Putin.

Sufragiile de dincolo de hotarele Federației Ruse vor putea fi atribuite fără probleme candidatului puterii. Acest lucru, de altfel, s-a făcut în ultimele alegeri parlamentare când șapte reprezentanți ai partidului de guvernământ au intrat în Duma de Stat cu o majoritate covârșitoare de voturi obținute în stânga Nistrului.

Adesea suntem tentați să credem că în spatele unor gesturi sau acțiuni politice se află niște calcule subtile și mari interese de stat. În realitate însă, motivația acestora de multe ori este mai prozaică și nu ascunde nimic altceva decât frica de a pierde puterea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu