sâmbătă, 1 octombrie 2016

Partidele hibrid în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova


Miercuri seara, liderul Platformei DA Andrei Năstase a fost surprins la o întâlnire secretă cu Valeri Klimenko, fondatorul mişcării Ravnopravie care şi-a vândut recent formaţiunea penalului Ilan Şor. Deşi par foarte diferite, cele două grupări se aseamănă într-o anumită privinţă ca două picături de apă.


Coloana a cincea
Războiul secret din Crimeea și regiunile Luhansk și Donetsk, purtat de Rusia împotriva Ucrainei, a fost denumit de NATO „război hibrid”. Noţiunea vizează un conflict în care unităţile militare clasice joacă un rol mai mic, forţa de şoc fiind reprezentată de trupele sub acoperire, asistate de grupuri politice sau civile care acţionează pe teritoriul inamicului.
Pe de altă parte, teoreticianul militar sovietic Gheorgii Isserson spunea că mobilizarea nu intervine atunci când este declarat un astfel de război, ci, „neobservată, intervine mult înainte de asta”. Totodată, generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Forţelor Armate Ruse, scria în 2013 că în acest caz contează enorm „coloana a cincea”.
Privind situaţia de la noi din acest unghi, putem constata un fapt îngrijorător. În Republica Moldova există toate semnele unui război hibrid în faza mobilizării populaţiei.
Coloana a cincea s-a pus în mişcare, consolidându-se în jurul unor partide hibrid care la această etapă se constituie în vârful de lance al ofensivei Moscovei în teritoriul nostru naţional. Toate formaţiunile filoruse sunt nişte corcituri plantate pe scheletul unor grupări mai vechi.
Hibridarea partidelor
Să le luăm pe rând. Renato Usatîi în 2014 cumpără Partidul Popular Republican al lui Nicolae Andronic pentru a se lansa în politică. Hibridarea eşuează însă, Ministerul Justiţiei invocă încălcarea legislaţiei şi refuză înregistrarea formaţiunii.
R. Usatîi nu se dă bătut şi încrucişează gruparea sa PARUS cu partidul Patria al fostului ambasador în România, Emilian Ciobu. Deşi este eliminat din cursa electorală, revine la cele două tentative nereuşite de corcire.
Foloseşte Patria şi Partidul Popular Republican pentru obţinerea hibridului „Partidul Nostru”. Cu această corcitură izbuteşte să buimăcească multă lume, obţinând jilţul de primar la Bălţi, post pe care se bazează pentru a lansa la Chişinău diverse acţiuni destabilizatoare.
Un hibrid urât mirositor e şi partidul lui Igor Dodon. După ce a părăsit PCRM, acesta, însoţit de Zinaida Grecenîi, s-a lipit de Partidul Socialiştilor, ca apoi, recurgând la nişte tertipuri dezgustătoare, să se descotorosească în 2013 de fondatorii acestei formaţiuni - Veronica Abramciuc şi Valentin Krîlov. Altfel spus, Dodon e un hoţ de partide care şi-a tras un hibrid prin furtişag.
Şi Platforma DA e o corcitură dubioasă. În decembrie 2015, aceasta s-a convertit din mişcare civică în partid prin încrucişare cu Partidul Forţa Poporului, o grupare fondată de fostul agent al spionajului rus Nicolae Chirtoacă.
Cred că, presat de timp, Andrei Năstase n-a reuşit să-şi caute un lot de hibridare mai decent. S-a aliat cu un spion sovietic şi a pornit la luptă cu oligarhia.
Încrucişarea spionajului rus cu lumea interlopă
Până la urmă, Andrei Năstase a ajuns să fraternizeze cu Valeri Klimenko, iar acest concubinaj pare firesc, întrucât, asemenea PPDA, Ravnopravie este tot un hibrid. O încrucişare a unei formaţiuni proruse revanşarde cu lumea interlopă reprezentată de Ilan Şor.
Cercul se închide frumos. Spionii ruşi îşi dau întâlnire cu tâlharii de pretutindeni.
Noul război hibrid rusesc mocneşte în Republica Moldova. Controversatul ambasador rus Valeri Kuzmin, cel care îi consideră pe români „fascişti”, nu întâmplător tocmai a fost trimis de Putin la Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu