sâmbătă, 27 mai 2017

Bandiții veseli R. Usatîi, Dodon și alții

Pentru prima oară aprob o afirmație a lui Dodon, ceea ce mă obligă să-i pun niște întrebări. S-o luăm însă pe rând.


Invitat la televiziunea rusă NTV, președintele Republicii Moldova l-a numit pe Renato Usatîi ”bandit” și ”clovn”. Mai mult decât atât. El a făcut o dezvăluire uluitoare, mărturisânnd că l-a promovat pe acesta ”în fața partenerilor strategici”, adică a autorităților ruse care, potrivit lui ”, au vrut să-l scoată dintr-o grupare criminală”.
Cu ce s-a soldat acest efort neomenesc al Kremlinului, Dodon nu știe exact. El presupune că ”poate l-au scos de acolo, dar banditul din el nu l-au scos”.
Că Renato Usatâi este un interlop nu sunt la curent doar preșcolarii care n-au reușit încă să iasă din scutece. Oricum, faptul că Dodon a recunoscut într-un târziu că acesta e un ”bandit” trebuie salutat, bineânțeles. Însă sinceritatea sa dezarmantă ridică niscaiva întrebări.
Prima. Dacă Renato Usatâi este un ”bandit”, fapt cunoscut de oficialitățile de la Moscova, de ce acesta e în libertate și nu în pușcărie? De ce rușii i-au oferit azil, având grijă să nu pună mâna pe el justiția moldovenească?
A doua. De ce ”partenerii strategici”, în loc să-l aducă pe ”bandit” în fața instanței, s-au căznit ”să-l scoată din gruparea criminală” și să-l trimită în Republica Moldova să se joace de-a politica?
A treia. Cum altfel decât banditesc se numește regimul ”partenerului strategic” de la Moscova care ”scoate” un bandit din ”gruparea criminală” și îl implică în bătăliile politice din Republica Moldova?
A patra: Cum poate fi categorisit altfel decât complice personajul Igor Dodon care pune pile la Moscova în favoarea unui membru al grupării criminale și contribuie împreună cu ”partenerul strategic” la deghizarea ”banditului” și ”clovnului ” în om politic?
A cincea. De ce Dodon s-a aliat cu un ”clovn” și cu un ”bandit” pentru a protesta împotriva ”statului capturat”? Nu cumva a vrut să transforme Republica Moldova ”eliberată” de ”oligarhul rău” într-un circ ambulant neautorizat? Sau într-o bandă veselă?
A șasea. A juca fotbal pe toloacă cu ”banditul” Renato Usatîi este pentru Dodon un hobby sau o strategie politică? Și într-un caz, și în altul, câți bandiți sunt astăzi printre partenerii săi de joc?
A șaptea. Cum altfel decât gașcă se numește parteneriatul său ”strategic” cu Rusia care a adus cu bună știință un interlop dintr-o grupare criminală în politica moldovenească, iar astăzi obstrucționează urmărirea lui penală?
Toate aceste întrebări le cedez gratis reporterilor care vor avea ocazia și curajul să i  le pună președintelui Igor Dodon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu