marți, 1 noiembrie 2016

Dodon ori moare, ori achită facturile lui Putin


Deşi presa citează copios declaraţiile pe care le-a făcut luni seara Ion Sturza la Pro TV, tuturor le scapă o dezvăluire şocantă. Şi Marian Lupu, şi Igor Dodon, afirmă fostul premier, au fost curtaţi anterior de Moscova pentru a-i înregimenta  în solda  Kremlinului. 

 

Lupu a refuzat  banii Moscovei


Cel dintâi, când făcea parte încă din guvernarea comunistă, a cochetat un timp cu ruşii, trezind suspiciunile lui Voronin, aflat pe atunci în dizgraţia Kremlinului. Despre asta, în treacăt fie spus, am scris şi subsemnatul acum opt ani.

Totuşi, când a venit vorba de bani, Marian Lupu a dat dovadă de prudenţă. El a refuzat în cele din urmă să fie finanţat de ruşi şi astfela a ieşit din cărţile lor. 
Nu-l apăr, l-am criticat destul în ultimii ani pe preşedintele PD; iar flirtul de altădată cu Rusia va rămâne o pată ruşinoasă în biografia lui politică. Trebuie să recunoaştem însă că el a rezistat în faţa tentativelor Moscovei de a-l corupe. 

Dodon a fost cumpărat de ruşi


Altfel au stat lucrurile cu Dodon. Actualul candidat PSRM la preşedinţie a acceptat să fie plătit direct de Moscova, devenind dependent de fosta metropolă. Cine ia bani de la Putin trebuie ori să-şi onoreze angajamentul, ori să moară.

Cu toate că ruşii îl sponsorizează din cotizaţiile lui Platon, Karamalak şi ale altor gangsteri, ei îl au la mână pe Dodon. Coborând la condiţia infamă de sluga plătită a Moscovei, candidatul socialistilor, dacă devine preşedinte, va fi obligat să achite facturile lui Putin.

Astfel, în fruntea statului riscă să ajungă omul plătit al Moscovei, ceea ce în actualul context geopolitic ar fi un dezastru. Un scenariu macabru cu repecusiuni tragice.
Dincolo de frământările sociale iminente, Republicii Moldova va fi lăsată din braţe de Occident, rămânând  fără finanţare externă şi absolut neajutorată în faţa marilor provocări ale momentului. Ceea este chiar mai grav însă, va  intra într-un conflict periculos cu Ucraina care va căuta să-şi măsuri de precauţie împotriva unui regim prorus la Chişinău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu